Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

17η Μαρτίου.... Η Επανάσταση στη Μάνη



Η 17η Μαρτίου έχει μείνει στην ιστορία σαν μια από τις πιο ηρωικές ημέρες στην διάρκεια της Επαναστάσεως, της προσπάθειας του υποδουλωμένου ελληνισμού να απαλλαχθεί από την μακραίωνη σκλαβιά των Τούρκων.
 Εκείνη την ημέρα πολλοί αποφασισμένοι Μανιάτες ξεκίνησαν από την Τσίμοβα  (Αρεόπολη) για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους. Αυτή η απόφαση των γενναίων πολεμιστών της Μάνης χαρακτηρίσθηκε ηρωική.
 Η έναρξη της Επαναστάσεως στην Μάνη έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί από πολλούς. Αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν, παρασυρμένοι από την φανταστική διήγηση του Γάλλου περιηγητή Πουκεβίλ, ότι η φλόγα της επανάστασης άναψε πρώτα στην Αγία Λαύρα. Κάποιες άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η επανάσταση άρχισε στην Πάτρα, Καλάβρυτα, Καλαμάτα. Αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η επανάσταση ξεκίνησε από την Μάνη, η οποία έχει συμβάλει πολύ σε πολλές προσπάθειες του υπόδουλου ελληνισμού, ώστε να απαλλαχθεί από τον τούρκικο ζυγό. 

Η έναρξη της επαναστάσεως έγινε στην Αρεόπολη σύμφωνα με συγκεκριμένη πληροφορία του Κολοκοτρώνη αλλά και πολλών άλλων ιστορικών προσώπων. Οι Μανιάτες στις 17 Μαρτίου 1821  έπειτα από την δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών ύψωσαν την λευκή με έναν μπλε σταυρό σημαία της επανάστασης. Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς του ναού και όλοι οι πολεμιστές με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη γονάτισαν και ορκίστηκαν ομόνοια, σύμπραξη και απόφαση προς την ολοκληρωτική θυσία για την ελευθέρια του έθνους. Οι Μανιάτες ειδοποίησαν τους υπόλοιπους πολεμιστές της Πελοποννήσου ότι αρχίζουν τον πόλεμο και κινήθηκαν προς την Καλαμάτα. Έτσι η Μάνη στις 23 Μαρτίου 1821 πρόσφερε σωτήρια βοήθεια στους Καλαματιανούς που απαλλάχθηκαν από τους Τούρκους δυνάστες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...