Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ


 

Τα συναισθήματά μας μοιάζουν με έναν κήπο. Όπως στους κήπους,υπάρχουν όμορφα λουλούδια και αρωματικά φυτά, αλλά και αγριόχορτα που μπορούν να τον καταστρέψουν. Για να μη συμβεί αυτό, τα συναισθήματά μας, όπως και τα λουλούδια του κήπου, χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Ο κήπος των συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και η προσεκτική καλλιέργειά του είναι ένα γοητευτικό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο του καθενός μας. 

 
Η χαρά αποτελεί ένα θετικό, ευχάριστο και διεγερτικό συναίσθημα που δημιουργεί ώθηση για παιχνίδι, ώθηση για διερεύνηση και ξεπέρασμα των προσωπικών ορίων και ώθηση για ανάπτυξη και έκφραση δημιουργικότητας. Στην ίδια οικογένεια συναισθημάτων ανήκουν η ευτυχία, η διασκέδαση, η αγαλλίαση και η ευφροσύνη. Ένα άτομο συνήθως αισθάνεται χαρά σε καταστάσεις που αποπνέουν ασφάλεια και οικειότητα και κατά τις οποίες νιώθει ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Επίσης, χαρά μπορεί να αισθανθεί κανείς όταν καταφέρνει να εκπληρώσει ένα στόχο του.

Τι με κάνει αληθινά χαρά να έχω στην καρδιά ;
Χαιρόμαστε όταν:
·      Είμαστε αμέριμνοι, χωρίς άγχος και αγωνία
·      Προσφέρουμε
·      Δημιουργούμε
·      Οι απόψεις και οι στόχοι γίνονται αποδεκτές από τους γύρω μας
·      Βλέπουμε ωραίες ταινίες
·      Οι φίλοι μας, μάς εκτιμούν και μας αγαπούν
·      Οι γονείς μας, μάς αγκαλιάζουν
·      Οι γύρω μας χαμογελούν
·      Η ομάδα μας κερδίζει

      Όταν είμαστε χαρούμενοι, δείχνουμε λαμπεροί και όμορφοι, συνήθως ένα πλατύ χαμόγελο στολίζει το πρόσωπό μας και τα μάτια μας είναι ζωηρά και έντονα.
      Το σώμα μας βρίσκεται σε διέγερση, κάνουμε έντονες κινήσεις, χοροπηδάμε ή χορεύουμε, περπατάμε καμαρωτοί και έχουμε διάθεση να κάνουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα ή ακόμα και τα πιο βαρετά πράγματα που σίγουρα άλλη φορά με κάθε τρόπο θα προσπαθούσαμε να αποφύγουμε.
      Το συναίσθημα της χαράς μας προσφέρει απίστευτη ενεργητικότητα, διάθεση για δημιουργία και προσφορά, ενθουσιασμό για οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας και διάθεση να συγχωρέσουμε κάποιον που μας στενοχωρεί.


      Όταν νιώθουμε χαρούμενοι, είμαστε πολύ κοινωνικοί και γινόμαστε εύκολα αποδεκτοί από τους γύρω μας. Σίγουρα η απόδοση στο σχολείο ή στην εργασία μας είναι καλύτερη, καθώς η διάθεση για δουλειά και προσπάθεια να πετύχομε τους στόχους μας είναι εντονότερη.
      Η χαρά είναι το θετικότερο συναίσθημα. Θα ευχόμουν όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να είναι χαρούμενοι, αυτό όμως είναι δύσκολο, καθώς τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οικονομικά και κοινωνικά, περιορίζουν τη δυνατότητα του ανθρώπου για χαρά. Το σίγουρο είναι, ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να χαιρόμαστε ξεκινώντας απ’ τα απλά πράγματα (μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χαμόγελο, ένα ωραίο τραγούδι…), γιατί έτσι θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και θα βρούμε τον ενθουσιασμό και τη διάθεση να ζήσουμε καλύτερα.

Κι όπως λέει και η παροιμία : «Μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά.»  Καλό είναι να υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μας αγαπούν και μας στηρίζουν, έχοντας τη διάθεση να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά και να την πολλαπλασιάσουν για να μας ευχαριστήσουν.          

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...