Μια ακόμη ανάρτηση σχετική με τον κόσμο της μέλισσας και τα προϊόντα της, που τόσο αγαπάμε, για να πούμε σήμερα μια μεγάλη αλήθεια, για την χρησιμότητα του μελιού.
Μια κουταλιά της σούπας
μέλι έχει περίπου 60 θερμίδες, όσες δηλαδή ένα φρούτο. Έχει μηδενικό ποσοστό
λίπους και περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι
απαραίτητη καθημερινά για τον οργανισμό μας.
Το μέλι επίσης, ρυθμίζει τον μεταβολισμό
μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η αυξημένη κατανάλωση
μελιού από άτομα με καρδιακές παθήσεις έχει ευεργετικές συνέπειες, λόγω του ότι
τα σάκχαρά του, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του
καρδιακού μυός και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.
Η κατανάλωση του μελιού αυξάνει, επιπλέον, το
ποσοστό αιμοσφαιρίνης, ιδίως στα παιδιά. Παράλληλα, είναι ευεργετικό για τις
στομαχοεντερικές παθήσεις, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει, καθώς
πρόκειται για αλκαλική τροφή, με αποτέλεσμα η αλκαλικότητά του να μειώνει την
οξύτητα του στομάχου.
Έτσι, το μέλι λειτουργεί ως μέσο προστασίας
κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η υψηλή περιεκτικότητά του
σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλει στην καλή
κυκλοφορία του αίματος.
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος
είναι ότι το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά με τη μορφή
καταπλάσματος, ανακουφίζοντας από τα εγκαύματα. Τέλος, είναι ευεργετικό για τις
ρινοφαρρυγγικές παθήσεις.
Όπως αντιλαμβάναστε, το μέλι είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Συνίσταται,
έτσι, η ένταξή του στην καθημερινή μας διατροφή, χωρίς ωστόσο να προβαίνουμε σε
υπερκατανάλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου