Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μεγάλη Τετάρτη, πού είναι αφιερωμένη;;;

 


Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Εβδομάδας. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της, αφού έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. 


  • Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του Λεπρου. Εκεί εμφανίστηκε μία γυναίκα, που κρατούσε ένα μπουκαλάκι με ακριβό μύρο. Ζήτησε συγχώρεση από τον Υιό του Θεού,  επειδή ήταν πόρνη, και έριξε αυτό το μύρο στα μαλλιά Του. Οι μαθητές του Ιησού θεώρησαν την πράξη αυτή μεγάλη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να πουλήσουν το μύρο και με τα χρήματα που θα έπαιρναν, θα βοηθούσαν τους φτωχούς. Ο Ιησούς, παιρνοντας το μέρος της γυναίκας, επίπληξε τους μαθητές του, λέγοντάς τους ότι η γυναίκα αυτή του έκανε καλό, αφού με το μύρο αυτό τον ετοίμασε για την ταφή. Τους θύμισε ότι τους φτωχούς θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ Εκείνον θα τον έχουν για λίγο ακόμα. Στη συνέχεια, συγχώρεσε την πόρνη για τις αμαρτίες της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη της αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κυρηχθεί σε όλον τον κόσμο, αποτελώντας ένα μνημόσυνο γι' αυτήν. Τότε ο Ιούδας έφυγε και πήγε να συναντήσει τους αρχιερείς. Τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει το Χριστό και εκείνοι του υποσχέθηκαν τριαντα αργύρια. 
 
  •    Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια κι επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...