Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ο θαυμαστός κόσμος των κοραλλιών του Αιγαίου (photos)


Πανέμορφα κοράλλια με εκρηκτικά χρώματα και ηλικία που ξεπερνά τα 700 χρόνια. Εντυπωσιακά οικοσυστήματα και εικόνες που ανταγωνίζονται σε ομορφιά τους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους. Η αυθεντική μαγεία που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες μοιάζει τελικά ανεξάντλητη. Με υποβρύχιες ρομποτικές κάμερες, σόναρ και αυτόνομες καταδύσεις, εξειδικευμένοι επιστήμονες από επτά χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Αγγλία, Λίβανος, Τουρκία, Κροατία, Αίγυπτος) εντόπισαν και χαρτογράφησαν σε βάθη 40-100μ. σημαντικούς υφάλους ασβεστολιθικών ροδοφυκών, γνωστούς και ως «τραγάνα».



Με επίκεντρο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων στο ανατολικό Αιγαίο, οι επιστήμονες κατέγραψαν στην πρώτη φάση της έρευνάς τους 35 είδη ασπόνδυλων και 36 είδη φυκών, ενώ ανακάλυψαν κοράλλια σε μεγάλα βάθη, η ηλικία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 700 χρόνια.

Η συνάντηση εργασίας οργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA) του ΟΗΕ και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας
Προστασίας, «Αρχιπέλαγος».



Στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφυκών 7.500 ετών και πλέον, που φιλοξενούν πάνω από 1.600 είδη ζωής: 300 είδη φυκών, 1.200 είδη ασπόνδυλων και πάνω από 100 είδη ψαριών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρεθούν κοράλλια ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας. «Κινδυνεύει να καταστραφεί από ελλιπή εφαρμογή νομοθεσίας ένας εντυπωσιακός φυσικός πλούτος. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο για την προστασία τους», εξηγεί η κ. Μήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...