Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Επίσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης...



Το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος»
στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
   Την Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, το σχολείο μας, το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» επισκέφτηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.


 Αναχωρήσαμε στις 08:00 π.μ. από το χώρο του σχολείου και μετά από μία στάση στα Μέγαρα φτάσαμε στο Μουσείο. Εκεί χωριστήκαμε σε ομάδες των 25 ατόμων και με ειδικές ξεναγούς μπήκαμε μέσα στο μουσείο και είδαμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από το βράχο της Ακροπόλεως.
     Ξεναγηθήκαμε και στους τρεις ορόφους. Ο πρώτος όροφος, που ονομάζεται «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης», φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
    Ο δεύτερος όροφος, που ονομάζεται «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», φιλοξενεί εκθέματα από όλες τις πλευρές της Ακρόπολης κατά την αρχαϊκή περίοδο. Εκεί θαυμάσαμε τις κόρες και τα υπόλοιπα γλυπτά και αντιληφθήκαμε ότι ο κόσμος της αρχαίας γλυπτικής, παρά τα όσα νομίζαμε έως τώρα, είναι … έγχρωμος.
     Μετά τις Καρυάτιδες, με τα υπέροχα ιμάτια και τις περίτεχνες κομμώσεις, επισκεφθήκαμε την «Αίθουσα του Παρθενώνα», όπου εκτίθενται οι μετόπες, τα γλυπτά από τα αετώματα και η ζωοφόρος από το σηκό του ναού της πολιούχου της αρχαίας Αθήνας, όσα τουλάχιστον σώθηκαν από το … λόρδο Έλγιν. Σε αυτόν τον όροφο, μαζί με την καθηγήτρια μας, παρακολουθήσαμε και ένα ενδιαφέρον video με θέμα τον Παρθενώνα και το γλυπτό του διάκοσμο.
     Μετά την ξενάγηση, ξεκουραστήκαμε και στη συνέχεια φάγαμε το μεσημεριανό μας γεύμα και ψωνίσαμε κάποια δώρα. Αργότερα, με τους συνοδούς μας πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Μετά από μία στάση στα ALEA επιστρέψαμε στο χώρο του σχολείου γύρω στις 21:30 μ.μ. γεμάτοι αναμνήσεις: γλυκές από τα πανέμορφα εκθέματα και την αρχιτεκτονική αρτιότητα του μουσείου, αλλά και με μια πικρή αίσθηση για τα γλυπτά που εκλάπησαν και τη μοναχική Καρυάτιδα, που βρίσκεται ακόμη στο Βρετανικό μουσείο, μακριά από τις αδελφές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...