Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σπάρτη, μία πόλη γεμάτη ιστορία...!!! (photo)


     Ζούμε στη Σπάρτη, στην πιο όμορφη πόλη της Πελοποννήσου. Είναι πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας και έχει 16.473 κατοίκους. Η Σπάρτη, είναι μια πόλη στα μέτρα του ανθρώπου.
    Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το βουνό Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.
     Η πόλη έχει εξαιρετική ρυμοτομία και χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα το 1834  και σε σχέδιο του Στάουφερτ, ένα σχέδιο κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, με φαρδιές λεωφόρους και μεγάλες πλατείες, φιλοδοξώντας να συμπεριλάβει 100.000 κατοίκους. 
     Περιβάλλεται από αρχαιολογικούς χώρους και στο κέντρο της υπάρχουν αρκετά νεοκλασικά κτίρια και διάφορα μνημεία.
    Το Αρχαιολογικό της Μουσείο έχει σημαντικά εκθέματα, ενώ στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη υπάρχει μόνιμη έκθεση 14 ελαιογραφιών δυτικοευρωπαίων ζωγράφων. Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, στην οποία βρίσκεται και η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, λειτουργούν σύγχρονα τμήματα ανάγνωσης, δανεισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, οπτικοακουστικής δισκοθήκης, παιδικού βιβλίου και αρχείου λακωνικής βιβλιογραφίας.
    Στην πόλη της Σπάρτης βρίσκονται το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνιδαίο, ένα ναόμορφο οικοδόμημα όπου, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρθηκαν και τάφηκαν τα οστά του ένδοξου βασιλιά. Ακόμα, στην πόλη βρίσκονται το δημαρχείο, το δικαστικό μέγαρο και το αρχαιολογικό μουσείο.
     Είναι η μόνη πόλη της Πελοποννήσου που δε συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο. Επικοινωνεί όμως οδικά με την Καλαμάτα και την Τρίπολη.
     Παρόλο που οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες δεν ευνοούν την εύκολη πρόσβαση στην πόλη μας, η σπουδαία, αρχαία και σύγχρονη ιστορία της, η ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, η σπάνια ομορφιά του φυσικού τοπίου και οι υπέροχοι άνθρωποι που ζουν εδώ και ξέρουν πολύ καλά τη διαδικασία της φιλοξενίας, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το κομμάτι αυτό της ελληνικής γης που είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου…
        
 ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...